27 Mart 2014 Perşembe

                                               COĞRAFYA'NIN ALACAĞI YOL

Diğer bütün bilimler gibi Coğrafya'da gereklilik sebebiyle ortaya çıkmıştır. Eski çağlarda Mısır uygarlığında verimli toprakların nerede olduğu ve nasıl kullanılacağı gibi konular ayrıca her yıl gerçekleşen sellerin sonuçlarını bulmak ve zararlarını en aza indirmek için coğrafyayı kullanmışlardır. Dönemin göçebe toplulukları ise su kaynaklarını, yerleşecekleri yerleri ve yolları bulabilmek için kolay haritalar yapmışlardır. Görüldüğü gibi coğrafya toplumların ihtiyaçları doğrultusunda doğmuştur ve zaman içerisinde inanılmaz gelişmeler göstermiştir.

 Coğrafya alanı kısıtlı olan bir bilim dalı değildir. Bu nedenle gelişmemesi ve değişiklik göstermemesi mümkün değildir. Zaman içerisinde coğrafi bilgi sistemlerinin gelişme göstermesi üzerine coğrafya önem kazanmış ve insanların ilgisini daha fazla çeker hale gelmiştir.

 Coğrafya ihtiyaçların tamamlayıcısıdır. Bu sebeple vazgeçilmeyecek bir bilimdir ve zaman içerisinde daha fazla gelişme gösterecektir.

25 Mart 2014 Salı

                                                  COĞRAFYA BELGESELLERİ


 1- National Geographic ekibi tarafından hazırlanan Taş devri döneminde inşa edilmiş yapıların ele alındığı 'Kayıp Medeniyet- Göbekli Tepe' belgeseli.
2- Okyanuslar hakkında ayrıntılı bilgi edinilebilecek olan 'Okyanuslar' belgeseli.
3- National Geographic belgesel kanalı tarafından hazırlanan En iyi yolculuklar belgesel serisinden 'Alpler’e yolculuk' belgeseli.
4- National Geographic ekibi tarafından hazırlanan ve yanardağları ayrıntıyla ışık tutan 'Yanardağ Avcıları' belgeseli.
5- National Geographic tarafından hazırlanan bu belgeselde okyanusların suyunun nereden geldiği araştırılmıştır. 'Okyanusların Suyu Nereden Geldi' belgeseli.
6- National Geographic tarafından hazırlanan bu belgeselde Ayasofya anlatılmıştır. 'Ayasofya' belgeseli.
7- Dünyanın oluşumu belgeseli.
8- National Geographic tarafından hazırlanan 'Aysız Dünya' adlı belgesel bizi aydınlatacak niteliktedir.


                                                  COĞRAFYA FİLMLERİ


1- 'Dünya'nın Merkezine Yolculuk'
2- 'Yarından Sonra'
3- 'Uygunsuz Gerçek'
4- 'Kasırga'
5- 'Kon-Tiki'

   KAYNAKÇA

   www.belgeselfil.izle.org

22 Mart 2014 Cumartesi

                                                                     

                                                                      BURUN
                                                                 



                                                                    KALYON

                                                                 


                                                                    KÖRFEZ




                                                                    LAPYA




                                                                    MAĞARA




                                                                  OBRUK




                                                                        OVA




                                                                     SARKIT




                                                                     VADİ




                                                                  ŞAHİT KAYA
Dünyada yaşanabilecek en iyi yer İrlanda olabilir diye düşünüyorum. İrlanda ılıman bir iklime sahip ve yıl boyu yağış alıyor bu da beraberinde yeşil alan ve ormanlık alanları da arttırıyor. Oldukça temiz bir havası var. Ülkeni geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve endüstri üzerine yoğunlaşmıştır. Plajları, ormanlık alanları botanik bahçeleriyle yaşanılası bir yer. dağ yürüyüşleri ve balıkçılıkla hayata renk katılabilir


Türkiye'de yaşanılabilecek en iyi yer ise Mardin'dir. Mardin aşırı kurak olmayan bir iklime sahiptir. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mardin dillerin ve dinlerin kardeşliğinin hüküm sürdüğü bir şehirdir. Birçok tarihi eser ve antik kente ev sahipliği yapmaktadır. Sıcak halkıyla beraber yaşanılası bir şehirdir.
 


 
 
                                                 COĞRAFYA BİLGİ SİSTEMLERİ

CBS, yeryüzünde gerçekleşen ve gerçekleşmeye devam eden şeylerin, haritalanması ve analiz edilmesinde kullanılan bilgisayar sistemidir. CBS teknolojisi, yaygın olarak kullanılan sorgu ve istatistik analizler gibi veritabanı faaliyetlerinin haritalar aracılığıyla sunulan görsellik ve mekansal analiz gibi yeteneklerle birleştirilmesidir.

CBS, içerisine mekansal verinin katılabileceği her alanda kullanılmakta ve fayda sağlamaktadır. Fakat yine de, CBS nin kullanıldığı belli başlı uygulama alanları bulunmaktadır.

Suç analizlerinde , su kaynaklarının belirlenerek kullanımının yönetilmesinde , alt yapı yönetiminde ve askeri uygulamalarda coğrafya bilgi sistemlerinden yararlanılır. 

13 Mart 2014 Perşembe

 
NEDEN COĞRAFYA ÖĞRENİYORUZ ?

Yaşam düzeyimizi yükseltebilmek ve daha kaliteli bir hayat sürmek için çeşitli bilgilere ihtiyaç duyarız. Coğrafya da bu bilgilerden bir tanesidir.
Coğrafya derslerinde öğrendiğimiz bilgiler bizlere birçok konuda ışık tutar ve önemli ölçüde yardımcı olur.


Yer yön bulma, haritalardan yaralanmayı öğretme, yurt sevgisi kazandırma, ülkemizin sahip olduğu zenginliklerin bilincine varma, çevrenin korunmasının önemini kavratma, ülkemizi diğer ülkelerle karşılaştırabilme düşüncelerinin gelişmesini sağlamak gibi önemli bilgileri coğrafya dersleri sayesinde öğreniriz. İşte bu yüzden coğrafyanın yadsınamayacak bir önemi vardır. bizler en iyi şekilde öğrenmeli ve yeni nesillere aktarmalıyız.